Wedstrijdprogramma V.V. Stormvogels '64
Maatsklaverjassen
Sint Maarten
Samen eten in het dorpshuis
Buurtapp Achlum is nu actief
Verhuisbericht Gerda Bloemsma
Sinterklaas komt naar Achlum
In actie voor Victory4All
Ladies Night in Beautysalon PUUR! Achlum
Groot onderhoud in Achlumer bos
Vrijwilligers gezocht voor oud papier ophalen
Opbrengst collecte HandicapNL
Jeugddienst in de kerk van Achlum
Goedkope rijbewijskeuring in Franeker

Aginda

De kopij voor het volgende nijsfodsje moet voor dinsdag 20 november 18.00u worden ingeleverd .

Wedstrijdprogramma VV Stormvogels ’64: Zaterdag 10 november : 9.00u Stormvogels`64 JO8-1G – SJO Oudega/HJSC/Heeg JO8-3 10.00u Stormvogels`64 JO9-1G –Bakhuizen JO9-1. 11.00u  Stormvogels`64 JO11-1 – Workum JO11-1. 

 Vrijdag 16 november is er weer maatsklaverjassen om 20.00 uur in de Singel,

opgave kan tot donderdag 19.00 uur bij Wytske Vrieswijk Overal

tel 641520, email w.overal@hetnet.nl of via de app 0611801175.

Berjochten 

Zondag 11november is het St Maarten. Ook dit jaar komen de kinderen weer langs met hun lampion o.b.v. het muziekkorps ‘Wubbenus Jacobs” om geld op te halen voor het goede doel. maar dit jaar op Vrijdag 9 november. Het is de bedoeling dat de kinderen in groepjes ob.v. een ouder vanaf 18.15u bij u aan de deur komen om bijgevoegde envelop weer op te komen halen . Dit jaar is het goede doel de te realiseren open speelplek bij SWS "It iepen Finster”. Een initiatief van dorpsbelang, school en gemeente. Voor de peuters en de kleuters is het de bedoeling om 18.00u te verzamelen in de Singel en voor groep 3 t/m 8 om 18.15u . We hopen o peen grote opkomst.

samen eten in het dorpshuis op 20 november

Lijkt het u niet fijn een keer niet te hoeven koken, maar verrast te worden met een heerlijk driegangenmenu in ons eigen dorpshuis? Dat kan elke maand: Dit jaar nog op 20 november en 18 december. Schuif eens aan en geniet mee. Iedereen uit Achlum is welkom!

Het dorpshuis is vanaf 17.30 uur open. We eten om 18.00 uur. De kosten zijn € 12,50. 

Als u mee wilt eten op 20 november, meld u dan uiterlijk vrijdag 16 november aan bij Lenie Polderman, telefoon 0517-642310 of per e-mail l.j.polderman@home.nl

De buurtapp Achlum is nu aktief!! Zo kunnen we samen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties aan de politie melden. Heb je je nog niet opgegeven, doe dat dan alsnog. De beheerder, Judith Hartzuiker ziet je mailtje op buurtappAchlum@gmail.com graag tegemoet.

Hallo Achlumers, zoals jullie vast weten zijn wij verhuisd. We hebben met veel plezier in ons mooie huis en leuke dorp gewoond. Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de lieve kaartjes , en lieve woorden! Ons nieuwe adres is , Hilaerdermieden 1 9027 BB Hilaard. Mijn salon is ook daar gevestigd! Groetjes Gerda Bloemsma , Agnes en Ilse. 

Dag lieve kinderen van Achlum en omkriten,

Sinterklaas is zo benieuwd hoe het met jullie allemaal
gaat en daarom komt Sint op 1 december naar Achlum toe.

Ik hoop dat jullie om 15.30u bij de Chocoladefabriek
kunnen komen. Ik wil jullie daar graag een handje geven.

Gaat dat lukken? Mijn pieten en ik kijken er naar uit!
Een hand vol pepernotengroeten van

Sinterklaas en de pieten

Het is bijna zover. Van 5 t/m 16 november komt it iepen finster, samenmet de 16 andere scholen van CBO-Noardwest Fryslân, in actie voor Victory4All. 

Het goede doel in Zuid-Afrika wat tijdens deze weken centraal staat in alle scholen.In de eerste week zullen we projectmatig bezig zijn met alles wat deze stichting doet.

Op donderdag 15 november is de knallende afsluiting!

Dan willen we zoveel mogelijk geld ophalen voor de kinderen 

in de sloppenwijken van Jeffreys Bay in Zuid Afrika. 
U als dorpsbewoners bent al bezig door al uw statiegeldflessen doneren.

Zakken vol zijn inmiddels ingeleverd bij de Poeisz.

Tijdens de knallende afsluiting op 15 november zullen de leerlingen en hun ouders workshops volgen van bewegen tot knutselen. 

Deze workshops worden in en rond de school gehouden. 

U bent uitgenodigd om iedereen aan te moedigen. 

De workshops zullen om ongeveer 16.15 uur starten. Daarna is het fijn napraten in ons Zuid Afrikaanse restaurant, waar u een kopje koffie, thee, frisje etc. kan komen drinken. Natuurlijk kunt u ook een ‘koppie soepie’ of ‘broodje hammie’ bij ons bestellen. 

De prijzen zijn laag en al het verdiende geld is voor het goede doel.Graag zien wij u op 15 november tegemoet op onze school, zodat wij er een schitterende afsluiting van kunnen maken.

LADIES NIGHT Beautysalon PUUR! Achlum

Kom jij ook naar onze gezellige ladies night 24 november van 16:00-19:00 Met heel veel beauty en gezelligheid . Met onder andere:*Created by Petra , met veel leuke accessoires en kerstkaarten *Kapsalon Kearneys color & Hair design, die op de hoogte zijn van de nieuwste trends op het gebied van haar en kleuren!

*Entheesiast van Grietje, die zelf de lekkerste thee melanges maakt. En ontzettende leuke cadeauverpakkingen heeft.*Beautysalon PUUR! Met veel leuke acties en antwoord op al je beauty vragen.*Blčzi cosmetics*Reviderm huidverbetering

Groot onderhoud in het Achlumer bos, 

Deze winter zal Empatec groot onderhoud uitvoeren in de bossen bij Achlum. In het bos bij De Jister gaat het dan om het kappen van een aantal grote essen die door de essentakziekte zijn aangetast. In de hoek richting de Herbayumerweg zal het opschot van populieren worden afgezaagd om te voorkomen dat alle andere boom en struiksoorten verdrongen raken door de snel groeiende populieren. 

Het bos bij De Wiske bestaat nu praktisch alleen uit essen. Daarvan wordt de buitenste rand deze winter gekapt. Volgend jaar zullen daar dan andere boom- en struiksoorten worden aangeplant om er meer diversiteit te krijgen. Dit maakt het bos als geheel beter bestand tegen een ziekte zoals bijvoorbeeld de essentakziekte.

De biodiversiteitsgroep van Achlum heeft dit aangevraagd bij de gemeente, omdat we zagen dat er veel dode bomen in het bos staan. 

Het snoeien van de fruitbomen en het kleine onderhoud wordt door de biodiversiteitsgroep gedaan met medewerking van andere vrijwilligers. 

In de biodiversiteitsgroep zitten: Anneke van der Meer, Lieuwe Anema, Willem Broersma, Wout Jansen, Jan de Vlas, Tjepke Schoon, Pieter de Boer, Jannie Greydanus en Roelie Greidanus.

Elke laatste zaterdag van de maand wordt het oud papier keurig bij u opgehaald door een groepje vrijwilligers. De opbrengst hiervan is bestemd voor de Sportstichting. De Sportstichting heeft tot doel het in stand houden van de accommodaties van de VV Stormvogels en de KV Achlum. Een deel van de vrijwilligers is echter zelf ook actief als voetballer/scheidsrechter en dat wringt nogal eens op zaterdagochtend. Wij zijn dan ook dringend op zoek naar extra vrijwilligers vanaf 16 jaar! Ben jij minimaal 2 x per jaar op een zaterdagochtend 2 uurtjes beschikbaar (#lekker in de buitenlucht, gezellig met anderen, gescheiden afval, soms een gratis Donald Duck, goed voor je cv, goed voor de sportclubs, nuttige vrije tijdsbesteding), meld je dan aan bij Henk op 06-4006 4051. Het inplannen gaat altijd in overleg en aan het einde van het jaar krijg je een bedankje voor je inzet. We horen graag van je! Sportieve groet van de VV Stormvogels '64 en KV Achlum.

Onlangs is de collecte gehouden voor HandicapNL. HandicapNL droomt van een Nederland waarin mensen met een handicap weerbaarder zijn en gericht zijn op mogelijkheden i.p.v. beperkingen. In Achlum hebben wij hiervoor een prachtig bedrag opgehaald van € 224,38. Dank aan alle gevers en collectanten! Margarithe Veen

Zondag 11 november a.s. is er om 10.00 uur een Jeugddienst in de kerk van Achlum. Tieners uit Achlum-Hitzum hebben deze viering met elkaar voorbereid. Dit betekent dat zij voor een deel zelf de muziek verzorgen, de verhalen vertellen en een inkijkje geven in hun verhaal met God. Ook zangers Nynke uit Tzum is erbij. Het zou mooi zijn wanneer u en jij er ook bent. Welkom! Na de dienst is er koffie, thee en limonade. 

GOEDKOPE RIJBEWIJSKEURING SENIOREN IN FRANEKER

FRANEKER - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij de RijbewijskeuringsArts 7 november, 5 december en vervolgens eens per maand bij Buurtvereniging Arkens, C.F. Engelhardstraat 28. 

Informatie en een afspraak maken:

Bent u pashouder van pluZ, het servicepakket van de KwadrantGroep, dan neemt u contact op met pluZ, telefoon: 088-5121000.
Bent u geen pashouder dan belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 036-7200911.

Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl

Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E€ 42,50, medisch€ 59,50, C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas€ 59,50

Pashouders van pluZ en/of leden van CNV/FNV/ouderenbonden krijgen € 7,50 korting op de 75+ B/E en medisch, C/D/E en Taxipas krijgen € 4,50 korting.