Verhalenproject 'Uitgesteld geluk' op de moestuin in Achlum
Samen eten in het dorpshuis
Ouderen reisje
Armenië
update Oekraïense Opvang Achlum

Aginda

Kopij volgende editie: 07 juni voor 18:00 mailto:NijsfodsjeAchlum@outlook.com

Kopij volgende Dorpskrant voor 30 Juni bij Toldijk@home.nl


Berichten

Verhalenproject Uitgesteld geluk op de moestuin in Achlum

 Op maandag 4 juli om 19.30 uur is een verhaal van het verhalenproject Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature te beluisteren op de moestuin in Achlum, achter de Singel. Zen Roorda leest daar het verhaal "De psycholoog komt aan het orgel likken” van Joost Oomen voor, in het Nederlands. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Neem zelf een tuinstoeltje mee. Meer info vind je op www.uitgesteldgeluk.nl. Alle honderd dagen van cultureel programma Arcadia zorgt Leeuwarden UNESCO City of Literature met Uitgesteld geluk voor een nieuw, live voorgelezen verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de pandemie. Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? Honderd auteurs uit binnen- en buitenland schreven er een nieuw, kort verhaal over. Vijftien professionele vertellers lezen deze verhalen voor. In de tuin bij de Friezen thuis, op volkstuincomplexen, in tuinen van staten en stinzen en in pluk- en theetuinen. In het Nederlands, in het Frysk of in het Engels. Inspiratiebron is het veertiende-eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio: de Decamerone. Een verzameling van honderd verhalen, in tien dagen verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest. Net als toen vertellen we elkaar ook nu verhalen om de tijd door te komen, om elkaar te vermaken, om te reflecteren op de ellende. Maar ook – en vooral – om weer een beetje schoonheid en geluk te vinden.


samen eten in het dorpshuis op 31 mei

Voor de zomer gaan we nog een keer "samen eten” in het dorpshuis. Het verrassende drie gangen diner staat op dinsdag 31 mei weer voor je klaar. Alle Achlumers zijn welkom! Het dorpshuis is vanaf 17.30 uur open. We eten om 18.00 uur. De kosten zijn € 15,00 p.p. Als je mee wilt eten op 31 mei, geef je dan dan uiterlijk vrijdag 27 mei op bij Lenie Polderman, telefoon 0517-642310 of per e-mail l.j.polderman@home.nl. In september pakken we de draad weer op.


Ouderen reisje

Voor degenen die zich hebben opgegeven voor het ouderen reisje naar Texel op woensdag 8 juni  het volgende:  We vertrekken om  9.00u bij de Singel. Dus 8.45u verzamelen!!!

Graag van te voren 30 euro p.p.  overmaken op rekening nr NL43RABO0380606232 t.n.v. Dorpsbelang Achlum o.v.v. ouderen reis Texel. We verwachten rond 18.00u weer in Achlum te zijn. Opgeven kan nog steeds , de bus is nog niet vol, alleen Jetty even bellen tel 06-14153734.

 Ook hierbij een oproep , wie heeft er voor deze dag een inklapbare rolstoel te leen?  Mocht u er 1 hebben staan  bel met Jetty zie bovenstaand tel nr


Armenië 

Beste Dorpsgenoten, project Armenië 2.0 loopt stilletjes volop. We zijn met een groep van 10 enthousiaste jongeren uit Achlum e.o. bezig om ons voor te bereiden op de reis die in de zomer van 2023 gepland staat. Wij gaan weer naar dezelfde school waar we in 2019 ook zijn geweest van stichting Alvan Tsarik. Ook dit keer gaan wij ze weer financieel en met armkracht helpen om de bovenverdieping op te knappen. De dakconstructie moet verstevigd worden om in de toekomst zonnepanelen daarop aan te kunnen leggen. Tevens moet er ruimte gecreëerd worden zodat deze als lokaal/opslag gebruikt kan worden. Dit zijn voor ons mooie uitdagingen.

Op dit moment zijn wij in de avonduren op het land aan het werk in Arum. In de pioenrozen, om ons streefbedrag te halen. Maar u kunt ons ook helpen. De lege statiegeldflessen bak staat weer op z’n plek bij de glasbak. Mocht u wat flessen over hebben en geen zin om deze bij een winkel in te leveren dan mag dat ook in deze bak. Zo steunt u ons ook een beetje. En alle kleine beetjes helpen tot een mooi resultaat. Verder zal er in de loop van tijd nog wel een paar ludieke acties komen maar daarover houden we u wel op de hoogte via het nijsfodje of op onze facebook pagina.

Eerst maar bedankt !


update Oekraïnse Opvang Achlum

Khoroshyy den’ 

(uitspraak choroshy dien = goedendag in het oekraïns) 

De jongste bewoner van 2 gaat inmiddels al naar de peuterschool in Achlum. Zijn moeder is op die tijden aan het werk als juf op de basisschool in Tzum. Er zitten daar meerdere Oekrainse kinderen, die zij helpt met Engels. De Oekraïnse vrouw (uit Amsterdam) is inmiddels ook aan het werk bij QLP in Sexbierum. De dames en heren werken hard, 6 dagen, 1 dag rust (zaterdag of zondag) die ze dan ook even goed kunnen gebruiken. 

Vorige week is er een vrijwilligers uit Achlum naar de Oekraïnse ambassade geweest met een opvang bewoner van Tzum en Achlum. Deze Nigeriaanse heren hadden in Kiev kun verblijfsvergunning verlengd, maar door de oorlog hebben zij deze nooit gekregen. Met veel geduld, zijn zij dezelfde dag/avond nog terug gekomen met hun papieren. Hiermee kunnen zij een verblijf in Nederland aanvragen en aan het werk gaan. 

Chauffeur, hartelijk dank!!

Verder zijn er maandagavond weer 4 nieuwe bewoners gekomen, een moeder met haar drie kinderen. Een jongen en meisje van 10 (tweeling) en een meisje van 6 jaar.  De Iraanse bewoner is inmiddels naar een andere plek verhuisd.