Giem Kwee


Giem focust zich in haar werk op details uit een groter geheel. De werken kunnen op zichzelf staan als ook een verhaal vormen in series en/of collages. Haar fotowerk laat ze zien, zoals ze het in werkelijkheid aantreft. De foto’s worden niet gemanipuleerd, maar getoond van een speciale kant, zoals zij het gekozen detail in haar oogblik vangt. Simpele herkenbare zaken kunnen vervreemdend werken en een andere werkelijkheid uitstralen. De wereld is haar atelier, ze observeert de omgeving, zoals die op dat moment is en ze geeft er haar eigen draai aan.

De werken van Giem Kwee lijken ook op schilderijen, zelfs van dichtbij, maar als je goed kijkt zijn het details, veelal uit de natuur, gecombineerd in een spel van kleur, vorm schaduw, ritmen, beweging, spiegelingen, contrasten, licht en donker. Fotografie in eerste instantie 2-dimensionaal, gebruikt ze tegenwoordig als middel, vaak in combinatie met andere materialen, waardoor het werk 3-dimensionaal getoond kan worden.

Titels als: Aarde vraagt liefde, Verboden vruchten, Het onzichtbare en zichtbare gif en de Friese vlag halfstok, zijn te zien in een aantal installaties, waarbij het milieu, consumeren en o.a. afvalproblematiek een rol spelen. Het zijn werken die de keerzijde van de welvaart benadrukken.

cv Giem Kwee (Amsterdam, 1957)

Opleiding
Academie voor beeldend kunstonderwijs Vredeman de Vries Leeuwarden, afstudeer richting monumentale Vormgeving 1982

Werkvormen
Fotografie, collages, gemengde technieken, silkscreen, textiele werkvormen, objecten, installaties, 2- en 3-dimensionaal

Exposities
Avero, Stadskantoor Leeuwarden
galerie Bloemrijk Vertrouwen
gemeentehuis Burgum
Waterpoort Art Galery Sneek
Omrop fryslan Leeuwarden
Infirmerie
Keunstwurk noorderlicht, Denemarken, Duitsland,
galerie Vromans Leeuwarden,
Martinikerk Franeker
Galerie Mol Achlum
Martena museum Franeker
Martena tuin Franeker
Kunstcafe Oosterwolde
Natuur-Museum Leeuwarden
FMA Melkhuisje Franeker
Kerk Schalsum
Uitnodiging Biennale internazionale Dell Arte contemporanea Florence
Ballum, Ameland
Willem van Haren Museum, Heerenveen

Contact
Tanjabuurt 31 - 8806KW Achlum
telefoon: (0517) 642002
e-mail: giemz@hotmail.nl