Bomen planten

In het voorjaar onderging het dorpsbos een flinke kaalslag. Ondanks het stobben frezen liepen de restanten van de populieren weer enthousiast uit. Daarom is er nog eens flink gegraven en omgezet om de grond zo schoon te krijgen dat de vruchtbomen er kunnen staan. Er is ook een soort sloot gegraven om de waterafvoer te verbeteren. Vruchtbomen houden niet zo van natte voeten.

In november startte het rooien van bomen en herplanten in het dorp. Dat ging met flinke vaart. De bomen waren amper gerooid of het planten ging al van start. gelukkig maar, want het is wel kaal wanneer de oude bomen weg gaan. Vooral op het Jonkerschap is de verandering groot.

Na de plantactie op zaterdag de 26e november is Landschapsbeheer een paar dagen later terug gekomen om met een ploegje de struikjes te planten. Locale ondernemers waren intussen doende met de bomen bij de bedrijven.

 

 

Bomen rooien op het Jonkerschap

 

In vroeger tijden stond de es symbool voor de woonplaats van de goden, zij verbleven in de kruin van de boom.

 

Net als bij het rooien van het dorpsbos schrikken mensen wel als ze zien hoe het verandert. Het is ook niet niks wanneer bomen er 10-tallen jaren staan en de zaag er opeens in gaat.

 

 

 

 

 

 

Korte tijd later worden de iepen geplant. Gelukkig is er in de buurt een depot met flink grote bomen zodat er meteen weer wat staat wat6 een beetje body heeft. Maar wennen is het wel.

 

 

De iepen zijn resistent tegen iepziekte. Hopen dat deze resistentie niet doorbroken wordt.

 

 

 

Ook in sommige tuinen komen bomen te staan.

 

En de bushalte wordt er mee verblijd.

 

De kinderen van de basischool hebben in het dorpsbos de bongerd aangelegd. 30 vruchtbomen en een notenboom staan in de vers omgewoelde grond. Wanneer iemand nog foto's heeft van het planten ontvangen wij daar graag een aantal van. Laat het even weten via info@achlum.info  wanneer je foto's van het planten hebt.

 

 

Het zal nog de nodige jaren duren voordat de eerste vruchten er aan zitten.

 

Ook rond de bedrijven wordt geplant. Op de achtergrond een trekker die net een kieper vol met grond en oude hagen van 't War af komt leveren.

 

Zaterdag, plantdag voor de straten. Jan Piet de Boer van Landschapsbeheer geeft uitleg. Rechts op de barkruk Anneke die het project onder haar hoede heeft. Er zijn heel wat mails rondgegaan voordat alle mensen, bomen, tekeningen, vergunningen,palen, machines, schoppen, erwtensoep enzovoort op dit mement allemaal bij elkaar komen.

 

 

Wethouder Osinga is aanwezig namens de gemeente en vertelt nog even over de landelijke prijs die door het project werd gewonnen. Een "juichwilg", een glazen wilg op een houten voet die inmiddels op het gemeentehuis staat, en €5000,= die onmiddels in het project is gestoken.

 

De schets voor de Monnikenweg.

 

 

Palen en zakken tuingrond voor rond de wortels.

 

De voorhoede begint met afladen .........

 

......... wanneer de troepen uit het dorpshuis naderen.

 

 

Eerst tijd nemen voor instructie over het planten.

 

Niet te diep, dan komt de boom in het water. Liever 10 cm hoger dan de omgeving, de grond zakt nog na, en zorg dat de scheiding lucht/grond weer op de goede plaats komt. Wortels drogen snel uit, dus altijd bedekt houden met zekken of grond.

 

 

Mevrouw Osinga plant de Goudes op de hoek Jister/Monnikenweg.

 

Al snel geassisteert door de rest van de aanwezigen.

 

 

Anneke geeft nog wat toelichting bij de plannen en dan kan het los.

 

 

"Goedemorgen, wij komen de lindes planten".

 

"Zeker weten dat dat hier is?"   "Ja hoor, kijk maar op de kaart". Maar, zonder gekheid, met alle bewoners zijn de plannen doorgenomen, dus verrassingen kwamen we niet tegen.

  

Langs de Oosterstraat komen wilgen in de waterkant.

 

De eerste bomen mogen genieten van een ruime mate van aandacht.

 

Als de routine er is verspreiden de groepjes door de straat.

 

Nog snel de hortensia's er uit zodat de leidlindes er in kunnen.

 

 

Ook aan de Monnikenweg spreid het werk zich door de straat.

 

 

Voor elke boom moeten 2 steunpalen komen. Daarnaast moeten er nog palen voor de spandarden worden gezet, dus dan is een boor met motor wel handig.

 

 

Pieter assisteert met zijn marslander bij het graven van de plantgaten.

 

Oude heggen op 't War worden gerooid.

 

Filevorming.

 

Deze is als bewijs dat ook de paperazzi wel een hand uit de mouw kan steken.....

 

In het dorpshuis staan de soeppannen te pruttelen.

 

Tijd voor een soepje. Niet te lang, na een half uurtje verder want er is nog het nodige te doen.

 

De middag wordt vooral besteed aan het plaatsen van alle palen die voor de steun nodig zijn. Steunplane naast de bomen moeten een jaar of 4 blijven staan om de boom de tijd te geven stevig te wortelen.

 

Metamorfose op 't War.

 

Een paar dagen later op woensdag stort een groep van Landschapsbeheer zich op het planten van 1500 struikjes rondom de Bongerd. Het KNMI laat weten dat het de droogste maand November sinds tijden is, en ook de planters genieten van een zonnetje, maar de grond is desondanks kletsnat en plakkerig. Voor de planters een heel andere klus dan planten in de zuidoosthoek van Friesland.

 

 

 

Bij de bedrijven worden op diezelfde dag de solitaire bomen geplaatst.

 

Steunpalen worden met de kraan de grond in gedrukt.

 

 

 

    terug