Snoeicursus

Na 2 avonden theorie werd het tijd voor het fruitsnoei team i.o om het geleerde in de praktijk te brengen. Daarvoor was een winderige zaterdag in januari met nu en dan een bui gekozen. Maar een echte snoeier laat zich daar niet door weerhouden.

Toen de dorpsfotograaf langs kwam stond het gezelschap bij de bedrijven aan de Jister geboeid te luisteren en te kijken rond een boompje. het bleek dat er al het nodige aan vooraf was gegaan voor de groep daar arriveerde.....

 

Auke overstemt in de boomgaard de wind met zijn enthousiaste aanwijzingen.

 

De bomen staan tussen te korte palen en aan sommige is dat goed te zien. Ze hebben flink last van de wind.

 

Tijd om de schaar ter hand te nemen. De praktijkcursus bestaat er uit dat telkens iemand op de ladder klautert om aan te geven hoe hij of zij zou knippen.

 

 

Als Auke akkoord is wordt de tak verwijderd. Na vaak een gesprek over buitenogen, vertikaal of horizontaal, uitbuigen en opbinden etc.

 

In eerste instantie was de gedachte te snoeien in de boomgaard in het dorpsbos natuurlijk wel logisch, maar al snel bleek dat het anders liep. Was het planten daar al niet gemakkelijk, om er te snoeien was onmogelijk. De bomen staan in een laag modder waar je u tegen zegt.

 

Met veel moeite werden de vastzittende personen losgetrokken. Met risico van verlies van eigen laarzen, want terwijl je met de een bezig bent zakt de ander net zo vrolijk weg. Snoeimeester Auke heeft een stevige maat, maar ontkomt niet aan wegzakken.

 

Henk Mol wordt uit zijn benarde positie bevrijd.

 

Uiteindelijk wordt toch weer hogerwal bereikt.

 

Daar is het wat makkelijker werken, maar het blijft natuurlijk puzzelen hoe het aan te pakken.

 

Nog even bijpunten voor het beste resultaat.

 

 

Waar de kweker het model een beetje heeft verrommelt wordt met draadjes de vorming van een nieuw model in gang gezet.

 

 

 

Voor.....

 

..... en na behandeling.

 

Na een opwarmer in het dorpshuis is de groep naar Kimswerd vertrokken om daar verder te oefenen.

 

     terug.