Aanleg glasvezel in Achlum

Aanmelden nog mogelijk tot begin juni 2020!


Nu in deze Coronatijd veel mensen op internet zitten is het veel mensen in Achlum niet ontgaan dat de snelheid op het Ziggo netwerk soms minder is. Dat merk je bijvoorbeeld als je naar een film kijkt en er komen ineens blokjes in het beeld en het beeld hapert wat. Dit soort problemen heb je niet wanneer je een glasvezel aansluiting hebt. Op dit moment hebben we nog niet genoeg aanmeldingen binnen en dat betekent dat de kern van Achlum zoals het er nu uitziet NIET op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten. Het buitengebied wordt wel aangesloten

Dorpsbelang Achlum vindt het belangrijk dat er glasvezel aangelegd wordt. De capaciteit van Coax (Ziggo) of telefoonlijn (KPN) loopt nu al tegen hun beperkingen aan en dat wordt in de nabije toekomst niet beter. Glasvezel heeft een veel grotere capaciteit, is veel stabieler en is de huidige en toekomstige standaard en dus klaar voor de toekomst.

Oké, maar het aanmelden voor glasvezel kost zo veel....
Inderdaad kost de aanleg € 250. Huurders van WonenNWF hoeven géén aansluitkosten te betalen en kunnen de € 250 op het aanmeldingsformulier gewoon doorstrepen en daarnaast vermelden huurder WonenNWF. Maar daarna zou het je geld kunnen opleveren zie (inzet verderop). In Achlum kun je nu alleen kiezen uit (coax)kabel van Ziggo of (adsl)kabel van KPN, zij bepalen dus de prijs. En die gaat steeds omhoog. De DFMopglas glasvezelkabel is van de coöperatie DFMopglas (de gebruikers dus), met daarop verschillende aanbieders. In de toekomst kunnen nog meer aanbieders op het DFMglasvezel netwerk komen. Je betaalt de €250 pas wanneer je aansluiting klaar is en werkt.

Oké, maar aanmelden het is zo'n gedoe....
Inderdaad moet je eerst alle pakketten van de verschillende aanbieders goed bekijken om een keuze te maken. Om het je gemakkelijk te maken hebben we nu samen met Cor Procee van Webish ICT uit Franeker een simpel aanmeldingsformulier Glasvezel  gemaakt. Meld je je via dit formulier aan dan krijgt dorpsbelang daarnaast €10 om over de verenigingen te verdelen. Cor Procee neemt dan contact met je op en neemt je alle zorg over aanvragen uit handen.

Oké, ik wacht nog maar even, later kan ik me nog altijd aansluiten....
Reken er niet op dat wanneer er niet genoeg aanmeldingen zijn en het glasvezelnetwerk niet door DFMopglas wordt aangelegd er iemand anders is die het in de komende jaren gaat proberen. "It's now or (waarschijnlijk) never" 

Oké, maar als ik me aanmeld moet ik er m'n hele leven bijblijven....
Na minimaal 12 maanden, kun je stoppen en weer overstappen naar een andere aanbieder. Ook als je weer terug wilt naar Ziggo of KPN dan kan dat.

 Voorbeeld kostenberekening
Als voorzitter van Dorpsbelang ben ik jaren geleden overgestapt naar Ziggo. Toendertijd de beste aanbieder.  Voor een abonnement bij Ziggo (telefoon, internet en basis tv) betaalde ik in 2017 nog 
€ 57,45 en nu € 67,00, bijna €10 meer in 2 jaar! Via de kabel van Ziggo kan ik niet naar een andere aanbieder dus blijf ik zitten. Wanneer ik overstap naar DFM op glasvezel kan ik straks in Achlum voor rond de €55,- terecht. In minder dan 2 jaar heb ik dan de aanlegkosten eruit.

Deze brief geeft geen compleet beeld. Toch hoopt het bestuur van dorpsbelang Achlum dat het belang van de aanleg van glasvezel duidelijk gemaakt is en hopen we dat nog veel Achlumers zich aanmeldingsformulier Glasvezel aan zullen melden. Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u altijd bij de aanbieders, of Cor Procee van Webish ICT (058 7676 003) terecht en voor lokale vragen kunt u bij mij op telefoonnummer 0517 641672 terecht.

 

Gert Been, voorzitter dorpsbelang Achlum