Aanleg glasvezel in Achlum

Aanmelden nog mogelijk!


Voor de zomervakantie hebben we veel informatie gekregen over de mogelijke aanleg van glasvezel in Achlum. In het buitengebied zijn inmiddels genoeg aanmeldingen en zal door DFMopglas glasvezel aangelegd worden.

In Achlum zijn nog niet genoeg aanmeldingen waardoor de aanleg op dit moment nog onzeker is. Door de zomervakantie is het aantal aanmeldingen bijna stil gevallen. DFMopglas geeft iedereen nog de mogelijkheid om zich aan te melden.

Dorpsbelang Achlum vindt het belangrijk dat er glasvezel aangelegd wordt. De capaciteit van Coax (Ziggo) of telefoonlijn (KPN) zal op een gegeven moment tegen hun beperkingen aanlopen. Glasvezel heeft een veel grotere capaciteit, is veel stabieler en is de huidige en toekomstige standaard en dus klaar voor de toekomst.

Oké, maar het aanmelden voor glasvezel kost zo veel....
Inderdaad kost de aanleg € 250. Huurders van WonenNWF hoeven géén aansluitkosten te betalen en kunnen de € 250 op het aanmeldingsformulier gewoon doorstrepen en daarnaast vermelden huurder WonenNWF. Maar daarna zou het je geld kunnen opleveren zie (inzet verderop). In Achlum kun je nu alleen kiezen uit (coax)kabel van Ziggo of (adsl)kabel van KPN, zij bepalen dus de prijs. En die gaat steeds omhoog. De DFMopglas glasvezelkabel is van de co÷peratie DFMopglas (de gebruikers dus), met daarop verschillende aanbieders. In de toekomst kunnen nog meer aanbieders op het DFMglasvezel netwerk komen. Je betaalt de €250 pas wanneer je aansluiting klaar is en werkt.

Oké, maar aanmelden het is zo'n gedoe....
Inderdaad moet je eerst alle pakketten van de verschillende aanbieders goed bekijken om een keuze te maken. Om het je gemakkelijk te maken hebben we nu samen met Cor Procee van Webish ICT uit Franeker een simpel aanmeldingsformulier gemaakt (achterkant van deze brief). Meld je je via dit formulier aan dan krijgt dorpsbelang daarnaast €10 om over de verenigingen te verdelen. Cor Procee neemt dan contact met je op en neemt je alle zorg over aanvragen uit handen.

Oké, ik wacht nog maar even, later kan ik me nog altijd aansluiten....
Reken er niet op dat wanneer er niet genoeg aanmeldingen zijn en het glasvezelnetwerk niet door DFMopglas wordt aangelegd er iemand anders is die het in de komende jaren gaat proberen. "It's now or (waarschijnlijk) never" 

Oké, maar als ik me aanmeld moet ik er m'n hele leven bijblijven....
Na minimaal 12 maanden, kun je stoppen en weer overstappen naar een andere aanbieder. Ook als je weer terug wilt naar Ziggo of KPN dan kan dat.

 Voorbeeld kostenberekening
Als voorzitter van Dorpsbelang ben ik jaren geleden overgestapt naar Ziggo. Toendertijd de beste aanbieder.  Voor een abonnement bij Ziggo (telefoon, internet en basis tv) betaalde ik in 2017 nog 
€ 57,45 en nu € 67,00, bijna €10 meer in 2 jaar! Via de kabel van Ziggo kan ik niet naar een andere aanbieder dus blijf ik zitten. Wanneer ik overstap naar DFM op glasvezel kan ik straks in Achlum voor rond de €55,- terecht. In minder dan 2 jaar heb ik dan de aanlegkosten eruit.

Deze brief geeft geen compleet beeld. Toch hoopt het bestuur van dorpsbelang Achlum dat het belang van de aanleg van glasvezel duidelijk gemaakt is en hopen we dat nog veel Achlumers zich aanmeldingsformulier Glasvezel aan zullen melden. Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt u altijd bij de aanbieders, of Cor Procee van Webish ICT (058 7676 003) terecht en voor lokale vragen kunt u bij mij op telefoonnummer 0517 641672 terecht.

 

Gert Been, voorzitter dorpsbelang Achlum